Skip to content

Retsudvalget anklager regeringen for at forsinke whistleblower rapport

May 13, 2015
Retsudvalgets medlemmer pressede justitsminister Mette Frederiksen for svar under åbent samråd om offentligt ansattes ytringsfrihed d.13.maj. Foto: Annette Birch.

Retsudvalgets medlemmer pressede justitsminister Mette Frederiksen for svar under åbent samråd om offentligt ansattes ytringsfrihed d.13.maj. Foto: Annette Birch.

Af Annette Birch

111Flere af retsudvalgets medlemmer anklagede justitsminister Mette Frederiksen for at forsinke betænkningen om offentligt ansattes ytringsfrihed i flere måneder under et åbent samråd d. 13. maj. Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) havde bl.a. svært ved at forstå, at der skulle gå fire måneder, før et så gennemarbejdet forslag så dagens lys.

“Det virker som en raffineret måde at obstruere det på. Vi misser en historisk chance for at gøre noget på det her område, fordi vi ikke ved, hvordan det ser ud efter et valg,” sagde hun.

Betænkningen om offentligt ansattes ytringsfrihed har været undervejs siden 2011, hvor regeringen bl.a. i kølvandet på debatten om Snowdons afsløringer i USA og flere enkeltsager i Danmark nedsatte et udvalg, der skulle undersøge og komme med forslag til sikring af offentligt ansattes ytringshed. Udvalget gik først i gang i begyndelsen af 2013 og afleverede den endelige rapport d. 26. januar 2015. Dansk Magisterforening kritiserer, at det derefter tog ca. 3 måneder til betænkningen blev offentliggjort.

”Vi syntes, at det er højst besynderligt, at det skulle tage så lang tid,” sagde Inge Stage, der er formand for Dansk Magisterforening og er Akademikernes repræsentant i Betænkningskommissionen.

Offentligt ansatte skal informeres bedre om deres rettigheder

Betænkningen konkluderer, at der ikke er brug for flere lovtiltag for at sikre offentligt ansattes ytringsfrihed. Derimod var dele af udvalget tilhængere af, at arbejdsgivere skulle betale større erstatninger og have bevisbyrden for ulovligt at afskedige offentligt ansatte, der benyttede sig af deres ytringsfrihed både som privatpersoner og whistleblowers.

Justitsministeren ville først ikke kommentere på om der var brug for reformer, men indrømmede – hårdt presset af Pernille Skipper (EL) – at der stadig var behov for yderligere at sikre offentligt ansattes ytringsfrihed.

Det er der, når der er offentligt ansatte, der ikke kender til deres rettigheder. Det er derfor en god ide med en løbende informationsindsats overfor offentligt ansatte og dialog med de faglige organisationer, sagde Mette Frederiksen.

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) mente, at erfaringerne viste, at det var utilstrækkeligt med information – offentligt ansatte måtte også ansættelsesretligt beskyttes bedre mod uberettiget afskedigelse, når de benyttede sig af deres ytringsfrihed.

Justitsministeren ville i øvrigt ikke uddybe regeringens holdning nærmere før efter høringsfristen udløb d. 5. juni.

Advertisements

From → Articles, Danish

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: