Skip to content

Forår, føl og fuldblod på irsk hestestutteri

May 30, 2015
IrishStudFarm_udvalgte5

Det lille hoppeføl er stadig uvidende om de store forventninger, der er til hende, som barnebarn af den prisbelønnede væddeløbshingst, Invincible Spirit. Foto: Annette Birch.

 

Af Annette Birch

Hun kigger uforfærdet ud over indhegningen, hvor mennesker fra mange forskellige lande er kommet for at se hende og hendes slægtninge. Hendes lille bløde mule dirrer og de store brune øjne skinner, før hun sætter i et spring og sikkert får de lange tynde ben til at bære hende i sikkerhed hos sin mor, den 5-årige Readyandaway fra Texas, der holder et vågent øje med hende nærved.

På det irske hestestutteri, Irish National Stud, er verden stadig fuld af leg for det kun få måneder gamle brune hoppeføl og de ca. 200 andre føl, der er født dette forår. Men der er store forventninger til datteren af vinderen af 4 væddeløb, den 11-årige amerikansk-ejede Lawman, og barnebarnet af den berømte irske væddeløbshest Invincible Spirit, der som 2-5 årig vandt 7 løb og siden har været far til over 300 prisbelønnede efterkommere.

En ny dag truer

Irish National Stud, der i år fylder 100 år, er et af de mange hestestutterier i Irland, hvor man avler fuldblodsheste til væddeløb – en meget populær sport i Irland.

Den amerikanskejede 11-årige Americain er i høj kurs som avlshingst på Irish National Stud.

Den 11-årige Americain er i høj kurs som avlshingst på Irish National Stud. Foto: Annette Birch.

Efter et dyk i 2007 har både væddeløbsbanerne og online spil oplevet en markant fremgang siden 2011 og i dag udgør hestevæddeløbsindustrien en betydelig del af den irske økonomi. Irland er også den 3.største avler af væddeløbsheste, kun overgået af USA og Australien.

”Avlen af verdens hurtigste heste har været livsnerven i Irish National Stud siden stutteriet blev grundlagt i 1900,” fortæller guiden til en flok turister foran statuen af oberst William Hall Walker, der planlagde føllenes fødselsdatoer efter stjernerne.

”Her har stutteriet avlet flere generationer af berømte væddeløbsheste for det engelske kongehus. Men i dag er vores største attraktion væddeløbshingstene.”

Vi går forbi staldene. På begge sider af stien går hingstene i store separate indhegninger med dobbelt hegn, der sikrer, at de ikke kommer op at slås eller får skader på anden måde. Americain, en 10-årige amerikansk-ejet hingst og vinder af 11 løb i USA og Frankrig, løfter opmærksomt hovedet og ser ud mod os. Han vipper lidt med ørerne og går nærmere, mens han villigt poserer for kameraet. Nærved i en anden indhegning fortsætter det det lille hoppeføls bedstefar, den 18-årige Invincible Spirit, med at græsse. Selv om hans væddeløbsdage er ovre, er der stadig bud efter ham som avlshingst.

IrishStudFarm_GaleForceTen_redIrishNationalStud_Palavanci_redIrishNationalStud_InvincibleSpirit_redIrishNationalStud_BigBadBob_red

Hingste fra venstre mod højre: Øverst: Gale ForceTen og Palavanci. Nederst: Invincible Spirit og Big Bad Bob. Fotos: Annette Birch.

Forår betyder føl

IrishStudFarm_red_udvalgte39

En kommende væddeløbshingst nærmer sig hegnet. Foto: Annette Birch.

 

På en af de nærliggende indhegnede enge springer et lille rødligt hingsteføl med hvide sokker og en hvid blis, der når helt ned om mulen, rundt om sin mor. Han tager tilløb og ræser afsted, afbrudt af et bukkespring, hvor de lange bagben ryger højere i vejret end den lille krop. Ivrig spejder han ud over hegnet med et blåt og et brunt øje, før han stejler op af moderen, Queen of Tarts. Hun kigger lidt træt på ham som en mor med en hyperaktiv søn og indvilliger derefter i at løbe lidt om kap med ham, før hun igen vender tilbage til græsningen.

IrishStudFarm_red_udvalgte36IrishStudFarm_red_udvalgte40IrishStudFarm_red_udvalgte38IrishStudFarm_red_udvalgte41

Den 14-årige britiske hoppe Queen of Tarts kom som Readyandaway og mange af de andre hopper, der nu græsser med deres føl, til hesteinstituttet i vinter-sommer 2014 for at blive bedækket af stutteriets berømte væddeløbshingste eller deres afkom. Nu, 11 måneder efter, vrimler det med deres afkom, som instituttet også tilbyder pasning af.

Animal Aid har kritiseret, at mange avlshopper udsættes for et uholdbart pres ved konstant at skulle være med føl og udsættes for kunstigt lys og hormoner for at få dem i brunst på det rigtige tidspunkt. På Irish National Stud går der da heller ikke mere end 10 dage fra deres egne avlshopper har født til de bliver bedækket igen og kunstigt lys bliver brugt fra begyndelsen af december. Derimod bliver hormoner kun brugt i særlige tilfælde.

Fuldblodshesten nedstammer fra en hingst

På Irish National Stud begynder det regnen at falde ganske stille. Hestene vipper lidt utilfreds med ørerne og hoppen med den hyperaktive søn trækker ligesom de andre heste ind under træerne langs hegnet. Her kan de finde læ mod den silende regn, der behersker 200 ud af 365 dage på den grønne ø.

Darley araberen menes at være stamfader til fuldblodshestene. Maleri: John Wotton, 1722.

Darley araberen menes at være stamfader til fuldblodshestene. Maleri: John Wotton, 1722.

Flere af hestene er født og opvokset i Irland, men studier har vist, at alle engelske fuldblodsheste nedstammer fra tre araberhingste, der levede omkring Middelhavet omkring år 1700: Darley Arabian, Godolphin Arabian og Byerly Turk.Et studie fra 2005 fra Trinity College i Dublin, Irland, viser endda, at 95% af væddeløbshestene kunne spores tilbage en enkelt hingst – Darley araberen, født i 1700.

Siden har få hingste domineret fuldblodsmarkedet, selv om der i stadig højere grad er blevet indført flere forskellige hopper og i slutningen af 1960erne blev europæisk påvirket af nordamerikanske hingste, særligt Northern Dancer, en canadisk væddeløbshest, der vandt flere berømte løb som Kentucky Derby og er stamfar til en lang række af de bedste væddeløbsheste i verden.

Indavl truer racens fremtid

Men det store fokus på fart og præstationer har ifølge flere eksperter ført til en indavl, der har store omkostninger for hestenes velbefindende og levedygtighed.

”En tiendedel af fuldblodshestene lider af ortopædiske problemer og brud, 10 % har lav fertilitet, 5 % har unormalt små hjerter og flertallet lider af blødninger i lungerne,” siger Matthew Binns, Royal Veterinary College i London, til New Scientist d. 6. september 2005.

Spilorganisationen Online Casino i Danmark og dyrebeskyttelsesorganisationen, Animal Aid i England, har advaret mod, at indavl fører til en svagere race med problemer med ben og hove, hestene kommer ud for skader ved fald under væddeløbene og stress fører til mavesår. Det gælder særligt i USA, hvor hestene begynder at løbe væddeløb som 2-årige, dvs. før de er ordentligt udvoksede.

Irish National Stud er opmærksomme på faren for indavl og har taget deres forholdsregler.

“Vi ser på hoppernes stamtavler i forhold til de hingste, som skal bedække dem, for at sikre, at indavlen ikke er for tæt. Vi anbefaler som minimum, at der er 3×3 generationer mellem dem,” siger Sinead Hyland, der er marketing koordinator på hestestutteriet.

Fremtiden må vente

Det bekymrer imidlertid ikke Invincible Spirits barnebarn som hun putter sig ned i høet, udmattet efter en dag med leg og spisning.

Det lille hoppeføl har noget at leve op til - her er det en af hendes stamfædre, Northern Dancer, der vinder Kentucky Derby i 1964.

Northern Dancer vinder Kentucky Derby i 1964.

Hendes stamtavle går ellers på både mødrene og fædrene side tilbage til den berømte canadiske væddeløbshest Northern Dancer. Hun er som sin mor amerikaner, men det er slet ikke sikkert, at hun bliver ved med at være det, for hun kan nå at skifte ejer mange gange før deres første løb.

Allerede som 1-årig kan hun bydes for salg – og føl af Invincible Spirit sælges for omkring 7 mio. kr. Og som 2-årig kan hun begynde løb og vil få sit navn, for føllene får først navn, når de begynder deres første løb.

Måske vil hun som sin far og farfar blive en væddeløbshest først og derefter en avlshest bagefter. Eller måske vil hun som sin mor løbe et løb som 2-årig uden nogen nævneværdig placering og begynde sin karriere som avlshoppe allerede som 4-årig.

Men lige nu har hun hvad hun skal bruge – sin mor, mad, varme og tryghed. Så må fremtiden vente…

Advertisements

From → Articles, Danish

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: